FREESTYLER EN ENTERTAINMENS

Je talenten heb je van God gekregen, die mag je gebruiken. Dat is het motto van Joshua Agteres (29), beter bekend als Freestyler Josh. Hij geeft voetbalshows en clinics in kerken, op scholen en clubs. Ondernemend is hij ook, de naam van z n – tweede – bedrijf is: Entertainmens.

Joshua vertelt graag over z n leven als christen en z n grote liefde Hanna, zonder de ups en downs over te slaan.FJ - Voetbalclinic freestyle

Wilsum

Als jongste in het gezin Agteres groeit Joshua op in het Overijsselse Wilsum. Een klein dorp waar de familie niet bepaald doorsnee is. “Ik heb twee zussen en twee broers. Mijn moeder is Indonesisch. Daardoor vielen we al op, maar ook doordat mijn broers en ik aardig kon- den voetballen”, grijnst hij. “We woonden in een omgebouwde boerderij met een grote loods, die m n vader gebruikte als opslagruimte voor z n bedrijf. Wij speelden daar veel en oefenden er allerlei sporten zoals voetballen of BMX-en. Omdat ik erg competitief ben ingesteld, wilde ik nooit onderdoen voor m n broers. Ik ging net zo lang door totdat ik het ook kon.”

Muzikaal

Muzikaliteit zit ook in de familie. Joshua’s moeder was een van de zangeressen van de Burning Candles, een koor dat van 1966 tot 2001 een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van de Nederlandse gospelmuziek. Oprichter Dolf Vorsterman van O en was de oudste broer van z n moeder. Joshua: “Ik werd gestimuleerd om ook wat met muziek te doen. Drummen leek me wel wat. Dat heb ik een jaar lang geprobeerd maar ik kwam erachter dat ik niet het talent bezat om er ver mee te komen. Ik was beter met een bal, dus focuste ik me daar liever op.”

Populair

Na de plaatselijke basisschool bezocht Joshua het Ichthus college, eerst in IJsselmuiden, later in Kampen. Door zijn voetbalskills was hij een populaire jongen. “Het freestyle voetbal gaf me status op school”, vertelt hij met gepaste bescheidenheid. “Jongens vonden me cool en meisjes interessant. Het maakte me wel trots.” Een logische vervolgstap was de studie Sport en Bewegen. Inmiddels was zijn talent opgemerkt en had Joshua af en toe al klussen als freestyler. Via een familielid werd hij geïntroduceerd bij de EO en deed hij zijn eerste grote show op de EO jongerendag in 2009.

Ondernemen

“Vanaf mijn 18e kreeg ik ook meer interesse in het ondernemen. Dat past bij mijn karakter, ik ben een beetje rebels, heb veel lef en denk in mogelijkheden. Met charme maak ik denk ik veel goed, bijvoorbeeld als ik ergens te laat kom”, lacht Joshua. “Toen ik 19 jaar was, ben ik gestart met ‘Freestyler Josh’. Daardoor kwam ik onder andere in aanraking met Panna Knockout, een bedrijf dat mij inhuurde als entertainer. Alles ging goed. Ik deed veel ervaring op en bouwde een groot netwerk op. Mijn vertrouwen in God en mensen was groot. Mijn geloof uit ik door mijn houding: open en eerlijk. Ik wil mezelf graag in de spiegel kunnen aankijken. Iedereen kan me uitnodigen voor een act, ook in kerken doe ik shows. Dan vertel ik de kinderen of jongeren over m n geloof en daarna gaan we lekker aan de slag met de bal.”

Project Azië

Joshua rondt zijn studie succesvol af en treedt overal op in het land. Tijdens een show in Amersfoort raakt hij aan de praat met een oude bekende. “Die had contacten in Indonesië, het land van mijn moeder. Mijn interesse was gewekt en het idee voor een project in Indonesië was geboren: ik wilde mijn talent gebruiken om minder bedeelden een leuke tijd te bezorgen door lekker met voetbal bezig te zijn. Ruim een jaar na die afspraak in Amersfoort vloog ik inderdaad naar Azië waar ik uiteindelijk bijna een jaar ben geweest. Via via kwam ik met allerlei mensen in contact. Ik bezocht naast Indonesië ook Singapore, Thailand en Australië. Het mooie van sport is, dat het verbindt. Voetbal is een prachtig middel om in contact te komen met mensen en in gesprek te raken met de ander, van welke afkomst, cultuur of geloof dan ook.”

Iedereen kan me uitnodigen voor een act, ook in kerken doe ik shows. Dan vertel ik de kin- deren of jongeren over mijn geloof en daarna gaan we lekker aan de slag met de bal. Voetbal is een prachtig middel om in contact te komen met mensen en in gesprek te raken met de ander, van welke afkomst, cultuur of geloof dan ook.

Harde leerschool

Niet lang daarna wordt Joshua benaderd om samen met anderen in Nederland een voetbalschool op te richten. Hij gaat er zelfs voor in Bodegraven wonen. Helaas, deze nieuwe uitdaging brengt hem niet wat hij ervan verwacht had. Integendeel. Het wordt een naar avontuur met negatieve financiële gevolgen. “Toen liep mijn vertrouwen in mensen wel een flinke deuk op. Achteraf gezien ben ik naïef geweest. Uiteindelijk ben ik uit die onderneming gestapt en ben ik me weer gaan focussen op Freestyler Josh. En ik belandde weer bij m’n ouders thuis in Wilsum. Dat was wel even schakelen, maar ik was vastbesloten om er sterker uit te komen. Ik heb die oplichter kunnen vergeven, al was dit een lang proces, maar voor m wel erg belangrijk. Ik was weer actief als Freestyler Josh en dat ging gelukkig goed. Ik werkte heel hard om m’n schulden zo snel mogelijk weg te werken. Ik verhuisde naar Zwolle, waar ik Hanna leerde kennen. Bij haar ben ik tot rust gekomen.”

Joshua - Entertainmens

Entertainmens

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Joshua start toch weer een tweede bedrijf, dit keer met de naam ‘Entertainmens’. “Ik heb door de jaren heen veel contacten opgedaan in de entertainmentwereld. Met veel entertainers had ik al de afspraak dat we elkaar zouden aanbevelen. Dit wilde ik graag officieel doen via een website en zo werd entertainmens.nl geboren. Ik ben nu meer de verbinder, de tussenpersoon. Dat vind ik erg leuk om te doen.”

Trouwen

Om te vieren dat hij de negatieve periode achter zich heeft gelaten, trouwde hij op 31 januari van dit jaar met z n grote liefde Hanna. Ze wonen in Kampen en bezoeken er de VIDA Kerk, een levendige gemeente waar ze zich thuis voelen. Puppy Bailey maakt het jonge gezin compleet.

In deze coronatijd laat Joshua zich niet uit het veld slaan. “’s Ochtends doe ik alles wat ik normaal ook doe voor ik aan het werk ga. Ook vind ik het belangrijk om dagelijks te bidden en Bijbel te lezen, mijn belangrijkste krachtbron. Van stil zitten hou ik niet en ik focus niet op het negatieve. Daarom probeer ik jongeren een hart onder de riem te steken en doe ik om de dag een challenge met m n voetbal-collega op het instagram-kanaal @sportclubgenemuidenjeugd. Ook via http://www.voetbaltrucjesleren.nl probeer ik hen uit te dagen bezig straat. Verder verbind ik mij aan diverse social media kanalen voor challenges vanuit huis. Dat werkt het best onder de jeugdige doelgroep en het internet gaat 24/7 door. Maar het is ook voor mij een barre tijd, alles ligt plat, alle boekingen tot en met juni zijn gecanceld voor zowel Freestyler Josh als Entertainmens. Dat is pittig! Saai is het wel om veel binnen te zitten. Gelukkig hebben we een hond en kunnen we er zeker drie per dag op uit… haha!”